Skip to Content

Wody alkaiczne

Wody alkaiczne to naturalne lub jonizowane wody, które charakteryzują się podwyższonym pH, zwykle powyżej 8,0, a w przypadku wyjątkowych źródeł, jak woda Java - nawet powyżej pH 9,0

Ich alkaiczność oznacza, że pomagają neutralizować nadmiar kwasów w organizmie, wspierając równowagę kwasowo-zasadową.

Zalety picia wód alkaicznych 


 Spożywanie wody alkaicznej, może przynieść szereg korzyści takich jak:

  • Lepsze nawodnienie - dzięki mniejszym klastrom cząsteczek woda szybciej wnika do komórek,

  • Wsparcie równowagi kwasowo-zasadowej - co może ograniczyć objawy zakwaszenia organizmu (np. zmęczenie, bóle mięśni),

  • Detoksykacja - wspomaga usuwanie toksyn i metali ciężkich

  • Zwiększenie energii i poprawa koncentracji,

  • Lepsze trawienie - łagodzi objawy refluksu i zgagi

 
Wysokie pH wody ma duże znaczenia dla naszego zdrowia

Przede wszystkim pozwala na utrzymanie prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie, a to m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu pokarmowego. Wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie i witalność. Wysokie pH wody Java utrzymuje się nawet po jej zagotowaniu, dlatego może być stosowana w różnej formie, również jako dodatek do zagęszczonych soków, sporządzania ciepłych napojów itp.



Oprócz tego woda Java posiada ujemny wskaźnik Redox. (-570 mv przy źródle)


Potencjał Redox –  jest miarą zdolności do oddawania i przyjmowania elektronów. Jest to wskaźnik związany z teorią wolnych rodników, mówiąca o tym, że w trakcie metabolizmu komórkowego powstają tzw. wolne rodniki. Im ich mniej, tym zdrowsze są nasze komórki. Spożywanie wody o ujemnym potencjale redox, wpływa dodatnio na organizm, gdyż woda staje się antyutleniaczem, eliminującym wolne rodniki.

Woda alkaliczna JAVA to produkt deficytowy

 
W Polsce wydobywana jest jedynie ze źródła na Podkarpaciu z głębokiego odwiertu w Humniskach na Podkarpaciu w okolicach Brzozowa, w jednym z najpiękniejszych rejonów Polski. Warto zaznaczyć, że naturalnych ujęć wody alkalicznej na świecie jest zaledwie kilka.


​​
Historia JAVY – naturalnej wody alkalicznej – sięga początków XX wieku.

Gmina Brzozów zasłynęła w tamtym czasie dzięki leczniczym wodom mineralnym. W trakcie poszukiwań ropy naftowej w brzozowskim lesie wykopano 300-metrową studnię. Zamiast „czarnego złota” trysnęła z niej… woda mineralna. Okazało się, że znajdują się tam obfite źródła solanki jodowo-bromowej.
Ówczesny biskup przemyski, zafascynowany tym odkryciem, zdecydował o budowie zakładu zdrojowego. Tak powstało Uzdrowisko Brzozów-Zdrój, specjalizujące się w leczeniu reumatyzmu, krzywicy, miażdżycy i niewydolności nerek. Zostało ono zniszczone w trakcie II wojny światowej.

Dziś na tych terenach znajduje się ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna: „Brzozów Zdrój”. Wciąż można napotkać tam ślady istnienia zakładu zdrojowego.

W tym właśnie miejscu, w otoczeniu przepięknych krajobrazów jednego z najpiękniejszych i najczystszych zakątków Polski – Pogórza Dynowskiego, w niewielkiej miejscowości Humniska, źródło ma niezwykła woda. Chociaż płynęła pod powierzchnią ziemi w głębi karpackiego fliszu wiele stuleci, dopiero przed dekadą po raz pierwszy wypłynęła na powierzchnię. W czerwcu 2013 r. Główny Inspektor Sanitarny uznał wodę z tego źródła jako naturalną wodę mineralną o nazwie JAVA.

Współczesna nauka przyniosła odpowiedź na pytanie, dlaczego woda wydobywana właśnie tam ma tak zbawienny wpływ na organizm. Jej główną cechą jest pH o wartości 9,2-9,4 – to jedna z najwyższych wartości wśród wód alkaicznych w Europie! Potwierdzają to badania przeprowadzone w Instytucie Hydrogeologicznym AGH. JAVA wpisana jest też do Europejskiego Rejestru Wód Mineralnych. Dla porównania pH wody butelkowanej ma z reguły pH około 7.

Alkaliczne “żywe wody” stosowane są od wielu lat na całym świecie, także jako element medycyny naturalnej.

Bez wątpienia JAVA to wyjątkowy, podkarpacki eliksir życia. To woda, która nie tylko gasi pragnienie i optymalnie nawadnia, ale też wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, pozytywnie wpływa na skórę oraz pomaga obniżyć poziom stresu.

Im wyższe pH wody, a więc jej zasadowość, tym skuteczniejsze jest jej pozytywne oddziaływanie na organizm.

Warto uczynić z niej element swojej codzienności – tak, jak sto lat temu nasi przodkowie!